- Reklama -

Zelená střecha, nebo průmyslová střešní zahrada?

Aktuálně

Starou zahradní techniku můžete nechat zdarma odvézt k recyklaci

Zahrádkaření mají Češi prostě v krvi. Během letošního jara navíc kvůli pandemii koronaviru na svých zahradách či chatách trávili ještě více času než obvykle....

Odložený mobil na palubní desce automobilu může být velkým hazardem

Letos nás pravděpodobně opět čeká tropické léto s vysokými teplotami. Úpal na sluníčku nehrozí jen lidem, ale také jejich mobilní elektronice. Zejména přístroje napájené lithium-iontovými...

STÁTNÍ HMOTNÉ REZERVY JSOU UZÁKONĚNÝM PLÝTVÁNÍM

Dne 9.června 2020 zveřejnil ekonomický deník E15 zajímavou zprávu. Podal ji šéf Správy státních rezerv pan Pavel Švagr, který redaktorům sdělil „JSME PŘIPRAVENI O...

Barevné kontejnery, neefektivní třídění a recyklace obalových odpadů

Květnová dohoda o podpoře třídění kovů mezi Ministerstvem životního prostředí a autorizovanou obalovou společností EKO-KOM problém Česka s tříděním plechovek nevyřeší. Navíc přinese větší...
Michael Rada
Michael Radahttp://industrial-upcycling.cz/
Po 25 lety převážně v korporátním světě a logistice jsem se v roce 2013 osamostatnil a rozhodl se že začnu budovat svět bez odpadů a plýtvání. Protože to nikdo přede mnou v průmyslové sféře nezkusil, neexistovali nástroje ani postupy, tak jsem je vytvořil a v témže roce představil INDUSTRIAL UPCYCLING. O dva roky později se stal tento nástroj základem pro specifikaci obsahu INDUSTRY 5.0. Nehovořím o tom, co by se mělo udělat, udělám to. Tam kde jiní svou cestu končí, tam já ji začínám. Jmenuji se Michael Rada a buduji svět ve kterém chci abyste žili Vy i vaši potomci.

Velmi mne překvapil zájem o článek popisující vznik mé vlastní zelené střechy. Tu jsem nazval průmyslovou střešní zahradou. Ne proto, že by zde docházelo k výrobě objemů na které jsme zvyklý z průmyslu, ale proto, že všechny části, z nichž je vytvořena pochází z průmyslu.

Abych byl přesnější, pak musím říci ze výstupů systém INDUSTRIAL UPCYCLING. Integrovaného převážně ve výrobních závodech. Dokonce i osení je z tohoto zdroje.

Původní článek můžete si můžete přečíst zde. Tématu, kterému se v dnešním pokračování chci věnovat se již věnoval někdo mnohem známější. Někdo, kdo stejně jako já, hned nebyl zahradníkem. Tématu se věnovat před 113 lety a před 112 mu o něm vyšla kniha. Tedy spíše povídka, respektive fejeton s názvem KAM S NÍM? Autorem je Jan Neruda

I přesto, že nepíše o střešní zahradě nebo pěstování a plýtvání. Dotýká se jeho text všech těchto témat současně. Já bych doporučil tento fejeton jako povinnou četbu všem. Nejen státním úředníkům, ale i vlastníkům firem.

Sám jsem se totiž dostal jen několik dní po osazení mé zahrady ke stejnému dilematu. Příroda je totiž nejen mocnou čarodějkou, ale i pěstitelkou za kterou jsou daleko všechny pokroky moderního zemědělství, vědy a technologií. Ze zachráněného zrna, se stalo osivo a o osiva osení, které za necelý týden dosahovalo délky 10 centimetrů. Bylo nutné řešit, co s ním.

Rozhodl jsem se, díky osevu čtyř a následně dalších čtyř KLT boxů, že v každém budu uplatňovat odlišnou metodu práce se životem, který v něm vyrazil.

Určitě v některých KLT boxech nechám osení růst bez jakýchkoli modifikací, tak jako by rostlo v přírodě. Maximálně dopomohu trochou vláhy, nebude-li jí dostatek. Pro ostatní však chci najít další uplatnění a protože jsem četl, že jsou stále oblíbenější nápoje z osení, pak jsem se rozhodl. Jeden si na místě sám vyzkoušet a udělal jsem si čaj, respektive horký nápoj z osení. Jeho příprava je jednoduchá.

Nastříháte čerstvé osení, zalijete vařící vodou a necháte vylouhovat pod pokličkou, například z podšálku, či talířku. Necháte vychladnout na pitelnou teplotu a vypijete.

Miluji hodné horké nápoje, proto jsem svůj první obilný čaj vypil ještě hodně horký a víte co? Nebyl vůbec špatný. Připomněl mi mé mládí, dovádění na loukách, procházku lesem, z něhož stoupá pára. Chuť je jemná.

Myslím že moc jemná pro mnohé, kdo jsou zvyklí na výraznější chutě. Vůbec bych ji nenazýval špatnou, právě naopak. Velmi dobře si však dokáži představit, jak doplním lístkem máty, či meduňky, nebo zakápnu kapkou citronu a osladím medem.

Díky internetu jsem dostal inspirativní návod na nealkoholický sirup, ale i na pesto, které rád vyzkouším stejně jako návod nejčastější. Tím je rozmixovnání a příprava nápoje za studena. Jsem totiž velmi zvědav, jak odlišná bude chuť, když jsou lidé ochotni kupovat polotovar v podobě prášku za nemalé peníze.

Abych nezapomněl. Testovat se mnou bude i náš domácí zakrslý králíček a jednu část chci využít k založení vlastního malého vermikompostéru. Uvidíme, zda-li se vše podaří.

Důvodem, proč o tom všem píši je skutečnost, že často činíme v soukromém i profesním životě rozhodnutí bez schopnosti dohlédnout na výsledek. Nebo ho jen předpovědět. V praxi to pak znamená, že objem výrobků, které se stanou odpadem je neúměrně vysoký. Hlavně permanentně roste s představou toho, jak jsme dobří. Opak však bývá pravdou

Pravdou, kterou si neuvědomíme, dokud ji nespatříme na vlastní oči.

 

P.S. Králíček hodnotí známkou nejvyšší. Radost, s jakou se do první dávky pustil indikuje, že nebyla zdaleka poslední, na které si pochutná.

P.P.S. Poslední obrázek článku ukazuje, jak lze přebytky výroby krásně použít i v interiéru a jak je vidět, osení svědčí i tomuto prostředí.

 

Nabízíme prostor pro nezávislé zdroje, relativní informace a různé názory nebo komentáře. Náš otevřený přístup a volný tok informací je určen všem. Publikované texty, příspěvky nebo komentáře nejsou názorem redakce inODPADY.cz nebo jeho vydavatele. Vždy se jedná pouze o názor daného autora a jeho textu.
Chtěli byste se s námi podělit o nějaký zajímavý názor, informaci nebo nápady? Neváhejte nás kontaktovat.

Technologie

Napsat komentář

Recyklace

Starou zahradní techniku můžete nechat zdarma odvézt k recyklaci

Zahrádkaření mají Češi prostě v krvi. Během letošního jara navíc kvůli pandemii koronaviru na svých zahradách či chatách trávili ještě více času než obvykle....

Sbírá lógr od restaurací a kaváren, pak je přimícháván do kompostu

Podle odhadů se každý den na této planetě vypije kolem 2 miliard šálků kávy každý den. Jiný odhad (americké ministerstvo zemědělství) odhadlo produkci kávy...

Firma nezajistila recyklaci nebo jiné využití odpadů z obalů

Společnost JoWo – Com s.r.o. se sídlem ve Kdyni, provozující balicí a obchodní činnost se zaměřením na drogistické zboží, porušila zákon o obalech. V období od...

Na co vlastně čeká stát, kdy začne s podporou recyklace?

V současné době probíhá nejen schvalování nové odpadové legislativy, ale v meziresortním připomínkovém řízení byla také novela zákona o zadávání veřejných zakázek. Odborníci se...

Projdou zálohy na PET lahve či brzký konec skládkování?

Výbor pro životní prostředí Poslanecké sněmovny dokončil minulý týden své jednání o odpadové a obalové legislativě. Na něm se poslanci dohadovali jaké pozměňovací návrhy...