Domácí kompostér Bokashi Organiko
Bokashi Organiko je kompostovací nádoba vhodná právě do městských domácností. Zabere minimum prostoru a lze říci, že i designově není ničím, co by bylo nutné někam schovávat. Je snadno přenosná a především dobře těsní.
Nádoba je vyrobena z plastů, které činí kompostér lehkým a snadno přenosným. Jednotlivé komponenty na sebe dobře pasují. I víko dobře přilne, takže nehrozí šíření zápachu – pokud kompostér správně používáte, nelze o zápachu hovořit.
Tento kompostér zřejmě zdaleka nepojme všechny vaše kuchyňské zbytky. Díky němu si však uvědomíte, kolik bioodpadu vlastně vyprodukujete. Zásadní je zbytky nakrájet na co nejmenší kousíčky. Při prvním použití jsem se touto radou ne zcela řídil a výsledek tomu odpovídal. Obsah se „zkazil“.
Do kompostéru je vhodné vhazovat pouze zbytky zeleniny, ovoce, odpadlé listy pokojových květin nebo čajové sáčky. Vyhazování živočišných bioodpadů nedoporučuji. Stejně tak nemá smysl experimentovat s papírem nebo takzvaně kompostovatelnými bioplasty.
Nerudovská otázka vyvstane v okamžiku, kdy je nádoba plná. Pravidelně z ní můžete odčerpávat tekutinu pro zalévání rostlin (přebytky je možné vylévat do volné přírody). Nicméně objemově se obsah nezmenší a je třeba vymyslet, jak s obsahem naložit. Variant je několik. Díky kvalitní plastové konstrukci není problém plnou nádobu přenášet. Osobně jsem obsah vysypal na kompost ve dvoře. Další možnost je vykopání díry, nebo obsah předat někomu, kdo ho využije na zahrádce. Východiskem z nouze je samozřejmě vyhození obsahu do směsného odpadu. Pro to však není důvod, protože obsah kompostéru je kvalitní a využití pro něj není těžké při troše té snahy najít.
Po ročním používání mohu konstatovat, že metoda bokashi je pro městské podmínky ideální. Kompostér sice nedokáže pojmout všechny kuchyňské zbytky v domácnosti, nicméně si troufám tvrdit, že alespoň třetinu z nich se mi podařilo využít. Tekutinu (říkejme ji půvabně fugát) využívám k přihnojování pokojových rostlin, což zcela eliminovalo jakékoli chemické přípravky na podporu růstu. Nádoba je v místnosti. Nešíří se z ní žádný zápach, pouze je někdy cítit substrát. Nutné je vždy po použití pečlivě vodou vymýt malou nádobku, do které vytéká tekutina. Důležité je i zalévání s výtokem z Bokashi nepřehánět a zem v květináčích čas od času prokypřit.
Suma sumárum vyjma praktického přínosu, kdy svým malým dílem přispějeme ke snižování bioodpadu, který se skládkuje a pálí, si uvědomíme, jaké množství kuchyňského bioodpadu vyprodukujeme.
Domácí kompostér Bokashi Organico můžete zakoupit třeba ZDE v e-shopu projektu domácího kompostování Kokoza, kde osobně nakupuji i substrát.
Více o metodě kompostování Bokashi najdete ZDE.
-mhb-
Autor je šéfredaktorem projektu trideniodpadu.cz