Doktorka Caroline Potterová zkoumá potenciál upcyklace v potravinářském průmyslu a nabízí rady výrobcům, kteří chtějí snížit množství vyhazovaného jídla. Za poslední rok došlo k nárůstu inovací v upcyklaci potravinového odpadu. Některé iniciativy se zaměřují na používání vedlejších produktů k vytváření nových potravin nebo funkčních přísad. Jiní se dívají na přeměnu potravinového odpadu, jako na zcela nové komodity.
Objevuje se mnoho vzrušujících a inovativních konceptů, kdy bude upcyklace potravinového odpadu v příštím desetiletí oblastí s vysokým růstem. Přestože je validace stavu udržitelnosti zásadní, nemá smysl vyvíjet upcyklované potraviny, o které spotřebitelé nemají zájem nebo dochází suroviny.

Je důležité zjistit, zda cílové skupiny chápou koncept upcyklace a plýtvání potravinami. Pokud jde o výrobky lidské spotřeby, toky rostlinného odpadu, jako je například ovocná dužina, bude pravděpodobně přijímána příznivěji než produkty živočišného původu, jako je krev nebo kosti. Mezi těmito dvěma extrémy však existuje mnoho možností, z nichž některé budou pro spotřebitele chutnější než jiné.
Není snadné dosáhnout efektivní rovnováhy mezi udržitelností, přijetím ze strany spotřebitele a ekonomickou životaschopností, ale partnerský přístup může skutečně pomoci. To se může stát různými způsoby, od získávání surovin a propojení technologií až po společné iniciativy značky a investice. Partnerství rozšiřují rozsah znalostí, dovedností a technických schopností projektu. Mohou usnadnit přístup ke specializovaným technologiím nebo vybavení požadovanému pro fyzické aspekty přeměny odpadu. Mohou také zvýšit komerční hodnotu, například využitím rozšířených ekosystémů produktů.
Potravinářské a nápojové organizace čelí tlaku na snížení plýtvání potravinami, chuť spotřebitelů po upcyklovaných produktech z potravinového odpadu roste a zájem investorů je vysoký. Jak se tyto tři faktory sbližují, jsou příležitosti pro inovace obrovské.

Udržitelnost je však široká a složitá oblast a je třeba dosáhnout rovnováhy. Organizace, které věnují čas a úsilí porozumění celkovému obrazu, mají co získat. Strategická partnerství mezi výrobci a technickými specialisty nebo zavedenými hráči a specializovanými start-upy pravděpodobně přinesou silné výsledky. Při vytváření vysoce integrovaných a ekonomicky životaschopných produktů v tomto specializovaném prostoru je zásadní využití širokého referenčního rámce.
V konečném důsledku má upcyklace potravinového odpadu významnou roli spolu s dalšími strategiemi, protože průmysl pracuje na zajištění udržitelné budoucnosti potravin.
Dr. Caroline Potter je viceprezidentkou pro udržitelnost v Oakland Innovation. Má 15 let zkušeností s prací se světovými značkami a je držitelkou titulu a doktorátu z chemie. Pomáhá klientům identifikovat řešení a orientovat se v konkurenčních tlacích a úvahách, které nesou hodnocení udržitelných řešení.