- Reklama -spot_img

Odpady a udržitelnost formou upcyklace, recyklace odpadu všechno nevyřeší

Aktuálně

Eva Manté
Eva Manté
Pro kvalitní zpracování odpadů existují velké rozdíly mezi zeměmi. Recyklace by měla být společenské úsilí. Všichni bychom se měli podílet nejen na recyklaci, ale hlavně co nejvíce odpadu předcházet.

Pro některé odpad, pro jiné jsou to nové materiály k tvoření. Ano mluvíme o výrazu „Upcycling“ česky znám jako upcyklace. Samotný název vnesl myšlenku a zároveň praktickou účinnost pro tvoření nových a vysoce kvalitních designových produktů nebo uměleckých předmětů.

Vlastně se vyrábí z produktů nebo materiálů, které jsou původně určeny k likvidaci a mají tendenci se změnit na odpad. A je vlastně jedno, jestli se jedná zrovna o domácí spotřební zboží, elektroniku, nábytek nebo sešlou módu. Každý kreativní nadšenec si najde svůj nový design pro vlastní výrobu.

„Udržitelnost by neměla být něčím, co je nepříjemné nebo nucené, mělo by to být zábavné a nápadité.

Ze spousta produktů a designu na první pohled nepoznáme, že jsou věci upcyklovány, dokud vám to někdo přímo neřekneme. Takže je vlastně fajn, když se změní vnímání a zákulisí spotřeby s produkcí odpadu a věcí, které lidé vyhazují. Vlastně tento koncept není nic nového.
Pojďme se podívat do oblasti módního průmyslu ve spojení s módními návrháři. Je mnoho značek, které na upcyklaci postavili své úspěšné podnikání.

Znáte oblečení z mléka?Německá designérka Anke Domaskeová se dostává až do krajnosti udržitelného podnikání, protože vyrábí oblečení z mléka, přesněji řečeno ze zbytků mléka. Každý rok se v Německu likviduje přes dva miliony litrů mléka. To je poměrně dost.
Anke je schopná ho transformovat na mléčná vlákna. Proces je jistě složitý, ale na druhou stranu dokáže využít něco co by jistě končilo, jako odpad.

Mléčná vlákna jsou lehká a jemná jako hedvábí, bez zápachu a šetrná k pokožce. Dokonce se tvrdí, že se dají jíst.

Anke potřebné know-how získala studiem mikrobiologie. Metodou v sofistikovaném procesu odděluje bílkovinu od mléka a míchá ji s vodou a přísadami, které samozřejmě udržuje v tajnosti. Vytváří se takové specifické těsto, které je tlačeno do vláken, tenčích než lidské vlasy. Je to princip udržitelnosti s vyvažováním vědy a designu.
Anke nazvala svou firmou QMilch a údajně už vyrábí vlákna pro oděvní průmysl

Využívání vedlejších produktů, které se nevyhnutelně vyskytují ve výrobě se stávají stále více zajímavějším a významnějším vzhledem k rostoucím cenám primárních komodit a ubývajícím zdrojům.
Je to velký potenciál budoucnosti, zejména využívání toků odpadů v zemědělském a potravinářském průmyslu.

Dle informací je polymer QMILK založen na mléčné bílkovině nazývané kasein, který se vyrábí ze syrového mléka. Bohužel v souladu s právními předpisy není takový produkt obchodovatelný a nesmí být používán jako potravina. Takové mléko se stane nežádoucím a v jeden okamžik odpadem.

I když není vhodné pro konzumaci, mléko stále obsahuje cenné složky a je to velmi cenná komodita, která nabízí velký potenciál pro technické účely.
Anke říká, že pracuje na vybudování prvního logistického systému pro sběr nepotravinového mléka. Chce zajistili produkci nulového odpadu od surovin až po hotový produkt.
V současné době není znám další vývoj projektu a internetový obchod s konfekcí jsme nenašli.
Pokud objevíme nové výrobky z mléčných vláken, budeme vás určitě informovat.

Nabízíme prostor pro nezávislé zdroje, relativní informace a různé názory nebo komentáře. Náš otevřený přístup a volný tok informací je určen všem. Publikované texty, příspěvky nebo komentáře nejsou názorem redakce inODPADY.cz nebo jeho vydavatele. Vždy se jedná pouze o názor daného autora a jeho textu.
Chtěli byste se s námi podělit o nějaký zajímavý názor, informaci nebo nápady? Neváhejte nás kontaktovat.
- Reklama-
- Reklama -

Aktuálně

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Reklama-

Recyklace