- Reklama -spot_img

Knedlík do ruky, předcházení plýtvání jídlem i prevence vzniku odpadu

Aktuálně

Michael Rada
Michael Radahttp://industrial-upcycling.cz/
Po 25 lety převážně v korporátním světě a logistice jsem se v roce 2013 osamostatnil a rozhodl se že začnu budovat svět bez odpadů a plýtvání. Protože to nikdo přede mnou v průmyslové sféře nezkusil, neexistovali nástroje ani postupy, tak jsem je vytvořil a v témže roce představil INDUSTRIAL UPCYCLING. O dva roky později se stal tento nástroj základem pro specifikaci obsahu INDUSTRY 5.0. Nehovořím o tom, co by se mělo udělat, udělám to. Tam kde jiní svou cestu končí, tam já ji začínám. Jmenuji se Michael Rada a buduji svět ve kterém chci abyste žili Vy i vaši potomci.

V rámci projektů systémové prevence vzniku odpadu a plýtvání se čím dál častěji zaměřujeme na způsoby, jak zabránit plýtvání jídlem a potravinami. Po úspěšných workshopech a přednáškách pro pracovníky hotelů a restaurací, a v době přípravy projektu jedlého obalu, se nám nyní podařilo dosáhnout zajímavého kroku v projektu KNEDLÍK DO RUKY.

Jeho rozvoj jsme se rozhodli podporovat před třemi roky. Pro ty, kdo neví, o čem je řeč, upřesnění najdete na knedlikdoruky.cz

Zatímco v prvním roce spolupráce se nám podařilo výrobek dostat do mnoha továren a výrobních závodů jako alternativu k nesmrtelným zachlazeným bagetám. Tak se i KNEDLÍKY DO RUKY se dostaly do standardní nabídky bufetů nebo kuchyní. Loňský rok byl věnovaný vývoji kynutých knedlíků se sladkou náplní a jejich uvedení na trh.

Stejně tomu bylo u slaných variant se svíčkovou, gulášem nebo vepřovým se zelím. U sladkých variant byl věnován největší podíl času a prostředků na vývoj náplní, které nejsou a nebudou náhražkou jahod, či borůvek, ale bude se jednat o plnohodnotné plody, jejichž kousky strávníci uvnitř knedlíků určitě naleznou.

Perličkou na dortu a to doslovně, je pak nebývalý úspěch sladkých knedlíků v cukrárnách nebo kavárnách. Tady tvoří první alternativu k horkým malinám, které mnohé podniky servírovali jako jediné teplé jídlo, někdy u něho byly i palačinky.

Možná Vás zajímá, proč o projektu mluvím v souvislosti s plýtváním potravinami. Rád to rád vysvětlím. Knedlík do ruky je tzv. TEPLOU SVAČINKOU 120g porce pro každého. Nepřejí se, ale ani nenecháte zbytky na talíři, nebo obalu. Knedlík si berete hotový do ruky sebou. Tím se eliminují zbytky jídla, které jsou většinou zanechané strávníkem v jejich nedojedené podobě. To ovšem není všechno. Je zde i aspekt samotné přípravy pokrmu.

Ta totiž probíhá přímo ve speciálním obalu (sáčku), který je uzpůsoben nejen k tomu, aby výrobek chránil dle platné legislativy po dobu až jednoho roku (myšleno ve zmraženém stavu před vnějšími vlivy, poškozením, či „znečištěním), ale zároveň je jediným použitým „nádobím“ které „kuchař“, či obsluha potřebuje. Nebudeme-li počítat s talířkem, či sáčkem pro servírování.

Knedlík do ruky tedy svou existencí eliminuje nejen plýtvání potravinami, ale i vodou, energií a časem. V případě přípravy v mikrovlnné troubě stačí 60 vteřin, případně 90 a porce je hotová.

Příprava, nechce se mi říkat vaření, trvá opravdu krátce a výrobce pro zefektivnění zainvestoval do výukového videa. V případě většího objemu je možné využívat ohřevu v páře. Další videa můžete zhlédnou na kanálu YouTube zde.

 

Co mi však v lednu 2020 udělalo v tomto projektu největší radost je skutečnost, že zájem o spolupráci potvrdily, jak kanceláře Ministerstva zahraničních věcí nebo konzuláty. Taktéž složky bezpečnostních sborů nebo rychlé záchranné služby. Také jednáme s prvními nemocnicemi, domovy seniorů, ale například s kolejemi vysokých škol, či provozovateli vlaků a autobusů. To všechno jsou místa, kde nejen, že je k dispozici jak mikrovlnná trouba, ale často i možnost ohřátí v páře.

Jedním z posledních úspěchů je příprava nabídky jídla pro osobní letadla. Tady zatím bohužel KNEDLÍK DO RUKY najít nelze. Není to proto, že by ve vysokých letových hladinách nechutnal, ale proto, že použití mikrovlnné trouby k ohřevu potravin je na palubách letadel zatím zakázáno.

Projekt sice podporuji, ale pro případné dotazy se prosím spojte přímo s autorem projektu, panem Adrianem van Dijkem. Nemusíte se obávat, jeho čeština je skoro stejně dobrá jako knedlíky, do jejichž vývoje na počest své maminky věnoval nejen téměř desetiletí svého života, ale i nemalé finanční prostředky. Kontakt naleznete přímo na stránkách www.knedlikdoruky.cz

Nabízíme prostor pro nezávislé zdroje, relativní informace a různé názory nebo komentáře. Náš otevřený přístup a volný tok informací je určen všem. Publikované texty, příspěvky nebo komentáře nejsou názorem redakce inODPADY.cz nebo jeho vydavatele. Vždy se jedná pouze o názor daného autora a jeho textu.
Chtěli byste se s námi podělit o nějaký zajímavý názor, informaci nebo nápady? Neváhejte nás kontaktovat.
- Reklama-
- Reklama -

Aktuálně

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Reklama-

Recyklace