- Reklama -spot_img

Bezodpadové vaření pro celou rodinu

Aktuálně

Michael Rada
Michael Radahttp://industrial-upcycling.cz/
Po 25 lety převážně v korporátním světě a logistice jsem se v roce 2013 osamostatnil a rozhodl se že začnu budovat svět bez odpadů a plýtvání. Protože to nikdo přede mnou v průmyslové sféře nezkusil, neexistovali nástroje ani postupy, tak jsem je vytvořil a v témže roce představil INDUSTRIAL UPCYCLING. O dva roky později se stal tento nástroj základem pro specifikaci obsahu INDUSTRY 5.0. Nehovořím o tom, co by se mělo udělat, udělám to. Tam kde jiní svou cestu končí, tam já ji začínám. Jmenuji se Michael Rada a buduji svět ve kterém chci abyste žili Vy i vaši potomci.

V posledních více než 20 letech jsem byl členem tříčlenné rodiny. Vařil jsem sporadicky, na rozdíl od doby, kdy jsem byl sám a pak jsme byly dva. Nyní jsem po většinu času opět sám, a proto je nutné vzpomenout si na staré zvyky a zopakovat si, co jsem dávno téměř zapomněl.

Jak se vlastně vaří, to si ještě vzpomínám, ale jak pro jednoho, abych neplýtval?

Rád bych upozornil, že vařím v místě, kde není sporák a kupovat si ho ani nechci. Není tu ani mikrovlnná trouba, se kterou jsem však, až na výjimky, také nikdy nepracoval.

K dispozici mám rychlovarnou konvici a k ní jsem si pořídil zařízení podobné velikosti, které jídlo připravuje shodně jako fritovací hrnec s jedním malým rozdílem, nepoužívá olej, nýbrž jen horký vzduch.

S podobným zařízením zkušenosti mám, tzv. horkovzdušný hrnec, byl totiž jedním z prvních kuchařských zařízení, které jsem si pořídil, když jsem poprvé pracovně opustil domov. Bylo to v obchodním domě nedaleko Národní třídy a psal se rok 1993.

Od té doby mi, a následně pak nám, tento hrnec sloužil až do roku 2019, kdy v jeho polovině již odešla některá z jeho elektrických součástí a byl proto vyřazen (ne však vyhozen).

Namísto něj jsem si pořídil jeho mladšího a podstatně menšího bratříčka a jsem opět nad míru nadšen. Relativně malá velikost přístroje je totiž zázrakem pro každého „kuchaře“, který za málo času a optimálně i při malém úsilí dokáže vykouzlit dobroty na které má zrovna chuť.

Jen pro zajímavost bych rád řekl, že křupavá snídaňová slanina je hotová za 4 minuty.

I přes své velké výhody není u nás tento přístroj příliš znám, na rozdíl od zahraničí, a proto jsem na začátku pro inspiraci a recepty chodil právě tam. Tedy než jsem se rozhodl, že mu k prodeji pomohu i na českém trhu. Nejen proto, že je to skutečně dobrý pomocník, ale hlavně proto, že za jeho pomoci dokážete vařit skutečně bez odpadů a zbytků.

Mým prvním jídlem, které jsem si v něm po zakoupení udělal byly obyčejné hranolky. Výsledek mne tak překvapil, že jsem se pochlapil a další den bylo na řadě kachní stehno s kuskusem a opět nevím, jak výsledek popsat.  U tohoto jídla jsem již využil nejen rychlovarnou konvici, ale i kelímky, které sbírám po hotových jídlech v prášku. Ty jsem čas od času vozil na projekty ke klientům, kde jsem nechtěl trávit mnoho času vařením, ale chtěl jej věnovat své práci.

Rád bych upřesnil, že obě položky, se kterými jsem začal byly polotovary. Hranolky jsem koupil předsmažené a zmražené. Dvě kachní stehna na másle a kmíně jsem pořídil chlazená. Kuskus je samozřejmě ve své základní podobě.

Nyní si dovolím předložit pracovní postup vaření druhého, z uvedených pokrmů.

Naložené kachní stehno vyjmu z obalu a vložím do přístroje. Stiskem tlačítka nastavím 10 min při 180°C. Nakrájím si jarní cibulku včetně zelené části, která většinou končí v koši. Operu a vložím do nádoby kelímku od sušené kaše, obalím ubrouskem a vložím nádobu do druhého obalu, čímž zabráním popálení po zalití horkou vodou. Kelímek do ¾ doplním kuskusem a následně zaliji horkou vodou, kterou jsem nechal vařit v době, kdy jsem vložil stehno do přístroje.

Po 10 minutách pečení a ca 5 minutách práce horké vody v kelímku, vysunu pečicí nádobu z přístroje a promíchaný kuskus se zelenou cibulkou nasypu na druhou polovinu pečicí nádoby. Celý pokrm následně vrátím do přístroje a nechám jej po dobu dalších 7 minut pracovat pod horkým vzduchem.

Následně servíruji a s chutí sním. Po jídle mi zbudou jen kosti a na umytí příbor, talíř, kelímek a pečicí nádoba, jejíž povrch má nepřilnavou úpravu.

No uznejte, není to krása?

Příště dáme něco sladkého na zub, co Vy na to?

Nyní, téměř po měsíci používání a sdílení informací o vysoké efektivitě vaření a testování výsledků nejen, že zkouší v pracovně vaření pracovníci dalších firem, ale i si je několik lidí zakoupilo. K tomu, aby jim šlo vše od ruky od prvního použití jsem vytvořil kuchařku, či rádce, kterou si můžete stáhnout na konci článku a jsem rád, že i ona sdílí první úspěchy. Vařím bez ztráty času, bez polotovarů, bez oleje, co je však důležité, výsledky mého snažení nejsou bez chuti, právě naopak a z toho mám radost.

Malý rádce pro přípravu jídla v horkovzdušné fritéze

[pdf-embedder url=“https://inodpady.cz/wp-content/uploads/2020/01/HORKOVZDUSNA-FRITEZA-RECEPTY.pdf“]

Nabízíme prostor pro nezávislé zdroje, relativní informace a různé názory nebo komentáře. Náš otevřený přístup a volný tok informací je určen všem. Publikované texty, příspěvky nebo komentáře nejsou názorem redakce inODPADY.cz nebo jeho vydavatele. Vždy se jedná pouze o názor daného autora a jeho textu.
Chtěli byste se s námi podělit o nějaký zajímavý názor, informaci nebo nápady? Neváhejte nás kontaktovat.
- Reklama-
- Reklama -

Aktuálně

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Reklama-

Recyklace