- Reklama -

Jak využít zbytky potravin, které byste vyhodili?

Aktuálně

inODPADY
Relativní a nezávislý magazín z oblasti životního prostředí a ekologie. Výběr článků a zpráv se zaměřením na problematiku odpadů, recyklace, upcyklace, technologie, legislativa, druhotné suroviny a tržní prostředí odpadového hospodářství.

Vyhazujete často prošlé potraviny? Pavlu Maurerovi se to občas stává a není rád. Proto se zeptal špičkových kuchařů, jak oni využívají v kuchyních zbytky, které by jinak skončily v koši.

Vadí mi plýtvání. Nemám rád, když se někde zbytečně svítí, je mi líto, když ze špatně utaženého kohoutku kape pitná voda. A může mě trefit šlak, když zapomenu v lednici jogurt nebo šunku a musím je vyhodit do popelnice.

Mrhání surovinami i hotovým jídlem mě hodně trápí, a proto jsem před týdnem poprosil několik skvělých kuchařů, jestli mi můžou prozradit nějaké svoje nápady a fígle, jak ve svých prestižních restauracích pracují s ingrediencemi, které často považujeme za nezpracovatelný odpad.

Tak například jeden z nejtalentovanějších moravských kuchařů Michal Göth připravil hovězí vemínko s okurkovou omáčkou a tvarohovo-houskovým knedlíkem. Vemínko bylo dříve běžnou surovinou, na níž najdete recepty v některých starých kuchařkách. Dnes běžně končí v krmivech pro zvířata, což je velká škoda.

Vemínko je velmi jemná žláza, která nemá nepříjemnou čpavost vnitřností. Navíc se jedná o skutečně levnou surovinu. Pro vaši představu, kilo stojí asi 3 koruny. A tak Michala mrzí, že se nepoužívá v levných menu pro dělníky, kteří se potřebují najíst něčím, co má hmotu a zároveň je chutné. Vemínko je surovina, která se může vrátit na každodenní stůl.

Pavel Sapík, další slavný kuchař, zase připravil mraženou pralinku ze žluté mrkve zalitou čajem z přezrálých rajčat. To mi zní jako rajská hudba.

Osvícený kuchař použil zbytky z nastrouhané žluté mrkve a zpracoval vše do kuličky, která je obalena ve zlatém prášku. Čaj pochází ze slupek z přezrálých rajčat. Vše je 100% přírodní, bez přídavku soli, cukru či jakéhokoliv dochucovadla. Chutná výborně a na pohled vypadá přitažlivě.

Až budete příště kvůli své nepozornosti nebo neznalosti vyhazovat nějakou potravinu do koše, zamyslete se, jestli ji nelze ještě nějak netradičně využít

Autor: Pavel Maurer

Zdroj: rozhlas.cz

Nabízíme prostor pro nezávislé zdroje, relativní informace a různé názory nebo komentáře. Náš otevřený přístup a volný tok informací je určen všem. Publikované texty, příspěvky nebo komentáře nejsou názorem redakce inODPADY.cz nebo jeho vydavatele. Vždy se jedná pouze o názor daného autora a jeho textu.
Chtěli byste se s námi podělit o nějaký zajímavý názor, informaci nebo nápady? Neváhejte nás kontaktovat.
- Reklama-
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Exit mobile version