Vyhazujete často prošlé potraviny? Pavlu Maurerovi se to občas stává a není rád. Proto se zeptal špičkových kuchařů, jak oni využívají v kuchyních zbytky, které by jinak skončily v koši.
Vadí mi plýtvání. Nemám rád, když se někde zbytečně svítí, je mi líto, když ze špatně utaženého kohoutku kape pitná voda. A může mě trefit šlak, když zapomenu v lednici jogurt nebo šunku a musím je vyhodit do popelnice.
Mrhání surovinami i hotovým jídlem mě hodně trápí, a proto jsem před týdnem poprosil několik skvělých kuchařů, jestli mi můžou prozradit nějaké svoje nápady a fígle, jak ve svých prestižních restauracích pracují s ingrediencemi, které často považujeme za nezpracovatelný odpad.
Tak například jeden z nejtalentovanějších moravských kuchařů Michal Göth připravil hovězí vemínko s okurkovou omáčkou a tvarohovo-houskovým knedlíkem. Vemínko bylo dříve běžnou surovinou, na níž najdete recepty v některých starých kuchařkách. Dnes běžně končí v krmivech pro zvířata, což je velká škoda.
Vemínko je velmi jemná žláza, která nemá nepříjemnou čpavost vnitřností. Navíc se jedná o skutečně levnou surovinu. Pro vaši představu, kilo stojí asi 3 koruny. A tak Michala mrzí, že se nepoužívá v levných menu pro dělníky, kteří se potřebují najíst něčím, co má hmotu a zároveň je chutné. Vemínko je surovina, která se může vrátit na každodenní stůl.
Pavel Sapík, další slavný kuchař, zase připravil mraženou pralinku ze žluté mrkve zalitou čajem z přezrálých rajčat. To mi zní jako rajská hudba.
Osvícený kuchař použil zbytky z nastrouhané žluté mrkve a zpracoval vše do kuličky, která je obalena ve zlatém prášku. Čaj pochází ze slupek z přezrálých rajčat. Vše je 100% přírodní, bez přídavku soli, cukru či jakéhokoliv dochucovadla. Chutná výborně a na pohled vypadá přitažlivě.
Až budete příště kvůli své nepozornosti nebo neznalosti vyhazovat nějakou potravinu do koše, zamyslete se, jestli ji nelze ještě nějak netradičně využít
Autor: Pavel Maurer
Zdroj: rozhlas.cz